ČARI ISTANBULA - HIPODROMSKE OLIMPIJSKE IGRE I PLAVA DŽAMIJA

Dragi čitatelji,

U trećem dijelu "Čari Istanbula", istražujem zanimljivosti nekadašnjeg hipodroma i zanimljivosti o Plavoj džamiji. Gotovo 99 posto stanovništva Turske izjašnjava se kao muslimansko stanovništvo pa ne čudi činjenica da Istanbul ne samo da živi uz ritam religije, već i kroz nju oblikuje svoju arhitekturu, festivale i svakodnevni život. Džamije, poput Plave džamije, nisu samo građevine već umjetnička djela koja očaravaju svojom ljepotom i duhovnom snagom. One su središta okupljanja, a ezan, poziv na molitvu, stvara posebnu atmosferu širom grada.

Osim islama, tu su još kršćanske i židovske zajednice, koje dodaju bogatstvo kulturnoj raznolikosti. Iako je religija duboko ukorijenjena, Istanbul također nudi prostor za modernističke i sekularne poglede, stvarajući šaroliku i dinamičnu atmosferu…. I KREĆEMO…

 

U smjeru Plave džamije

Nakon obilaska Aje Sofije na red je došla Plava džamija. Ako tražite mjesto koje će vas ostaviti bez daha, Plava džamija je pravi izbor. Smještena u srcu grada, ova impresivna građevina iz 17. stoljeća privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Zašto? Zato što nije samo džamija – to je umjetničko djelo!


Što je točno plavo u Plavoj džamiji?

Iako joj je službeni naziv Sultan Ahmedova džamija, svatko je zove Plava zbog predivnih plavih pločica koje krase unutrašnjost. Tih 20.000 pločica daju joj poseban sjaj i čar.

Šest minareta?

Dok većina džamija ima jedan ili dva minareta, ova ih ima čak šest! Postoji legenda da je sultan htio zlatne (altin) minarete, ali je arhitekt Sinan čuo „šest“ (alti) i eto nama priče za turiste. Ispostavilo se da je pogreška bila prava blagodat, jer sada Plava džamija stoji kao jedna od rijetkih s takvim brojem minareta. U prošlosti se poziv na molitvu odvijao upravo sa minareta, a danas minareti uglavnom predstavljaju dekorativni element džamije. (arap. „manara“ – svjetionik).

Ulazak: Besplatan, ali...

Da, ulazak je besplatan, ali imajte na umu da se radi o aktivnom mjestu bogoslužja. To znači da tijekom molitvenih vremena nećete moći ući. Također, od vas će se tražiti da se prikladno obučete – pokrivenih ramena i nogu, a žene trebaju pokriti i kosu. Ne brinite, ako ste zaboravili maramu, oni će vam posuditi.

Fotkanje i savjeti

Unutra je dozvoljeno fotografiranje, ali pripremite se za gužvu. A za najbolji pogled na Plavu džamiju, posjetite trg preko puta i uživajte u spektakularnoj panorami.

 

Zaključno, Plava džamija nije samo mjesto za vjernike, već i za sve one koji vole povijest, arhitekturu i dobar selfie. Ako ste u potrazi za mjestom koje je istovremeno veličanstveno i mistično, Plava džamija je vaše savršeno odredište. I ponesite čiste čarape (u džamiju ulazite bosi) – jer ćete se željeti dugo zadržati! 😊

 

Jedan od šest minareta

Dakle, nakon razgleda Topkapi palače i Aja Sofije, krenuo sam prema Plavoj džamiji, prateći živahnu pulsaciju Istanbula. Pješačenje do džamije traje samo nekoliko minuta, ali svaki korak obogaćen je bogatom poviješću i šarenim doživljajima.

Dok sam koračao prema cilju, moje misli su lutale ulicama starog grada. Promatrao sam prodavače suvenira kako vješto slažu svoje štandove i umjetnike kako stvaraju svoja djela pod otvorenim nebom. Svaki ugao ulice bio je poprište za susret s prošlošću i sadašnjošću grada.

Koračajući nekadašnjim hipodromom u Istanbulu, doživio sam izvanredan spoj povijesti, kulture i spektakularne arhitekture. Hipodrom, koji je nekad bio epicentar društvenog života i sportskih događanja, danas predstavlja važan povijesni spomenik i mjesto koji nas podsjeća na slavnu prošlost Konstantinopolisa.

Hipodrom je bio središte konjičkih utrka i javnih skupova još od vremena Rimskog Carstva, a kasnije je nastavio svoju ulogu pod Bizantincima i Osmanlijama. Njegova važnost nije bila samo sportska već i politička, kulturna i društvena. Bio je mjesto gdje su se odvijali važni događaji, proslave, ceremonije i politička okupljanja.

Danas, dok šetamo između ostataka obeliska, spiralnog stupa i drugih artefakata koji su preostali iz prošlih vremena, možemo osjetiti duh prošlosti koji još uvijek živi u svakom kamenju i stupu. Hipodrom je svojim veličanstvenim arhitektonskim elementima poput obeliska Teodozija, koji datira iz 4. stoljeća, i spiralnog stupa zmaja iz Delphija, oduvijek privlačio pažnju posjetitelja i istraživača.

Nekada je ovdje bila smještena i carska loža, gdje su vladari s Bizanta promatrali utrke i događanja, dok su se oko njih okupljali građani iz svih slojeva društva. Ovaj prostor nije samo spomenik prošlosti, već i podsjetnik na bogatu i raznoliku povijest Istanbula, koji je kroz stoljeća bio svjedok promjena i evolucije.

Postoji zanimljiva priča koja se odnosi na jedan događaj iz burne povijesti grada. Radi se o priči o pobuni Nika 532. godine, koja je kulminirala na hipodromu. U to vrijeme, car Justinijan I. vladao je Bizantskim Carstvom, a pobuna Nika predstavljala je veliki izazov njegovoj vlasti. Pobuna je bila izazvana nezadovoljstvom građana zbog ekonomskih teškoća, korupcije i nepopularnih poreza. U početku mirni prosvjedi brzo su eskalirali u nasilne sukobe i gradsku pobunu.

Legenda kaže da je u turbulentnoj situaciji tijekom pobune Nika, car Justinijan razmatrao mogućnost bijega iz tadašnjeg Carigrada zbog opasnosti koja je prijetila njegovoj vlasti. Međutim, njegova supruga, carica Teodora, pokazala je iznimnu hrabrost i odlučnost tako što se odlučila suočiti s pobunjenicima i pokazala im snagu i stabilnost. Njezin primjer ohrabrio je cara Justinijana i pridonio odlučnosti da se pobuna uguši, čime je osigurano daljnje čvrstoću vlasti bizantskog carstva. NO, VRATIMO SE U SADAŠNJOST …

Obelisk na hipodromu

Dok sam koračao hipodromom moje su misli lutale u neobičnim smjerovima. Zamislio sam kako bi izgledalo da su drevni carevi ovdje organizirali "Hipodromske olimpijske igre" za svoje dvorske službenike. Natjecanja bi uključivala trčanje oko obeliska, bacanje koplja između drevnih spomenika i skakanje preko antičkih monumenata. Ako bi neki od njih postigli odlične rezultate, dobili bi čast natjecati se u igri zvanoj "Hajde, vidi koliko dugo možeš stajati na jednoj nozi na obelisku!" Sve u svemu, hodanje hipodromom potaknulo je moju maštu na putovanje kroz vrijeme i razmišljanje o bizarnim, ali zabavnim mogućnostima iz antičke prošlosti. EVO ME ISPRED DŽAMIJE …

Plava džamija

Trg ispred Plave džamije bio je živo središte aktivnosti. Turisti su se zanosili fotografiranjem, pokušavajući uhvatiti savršeni kadar u kojem dominira veličanstvena džamija. Lokalci su se opušteno šetali, a djeca su trčkarala okolo, ne mareći za gužvu oko njih.

Golubovi su bili pravi kraljevi trga, neustrašivo lepršali, gotovo kao da znaju da su dio te kulise koja oduševljava posjetitelje. Njihova prisutnost dodala je posebnu dozu šarma i života ovom već uzbudljivom prizoru.

Silueta džamija ponosno je stajala predamnom. Osjećaj uzbuđenja bio je neizbježan, jer sam znao da me unutra čeka nešto veličanstveno. Kada posjećujete džamije važno je poštovati lokalne običaje i pravila oblačenja kako bismo pokazali poštovanje prema vjerskim obredima i lokalnoj kulturi. Za žene se preporučuje odijevati dugu suknju ili hlače koje prekrivaju noge, ramena i dekolte trebaju biti prekriveni, a marama oko glave je obavezna. Za muškarce se preporučuje odijevati duge hlače ili bermude koje prekrivaju koljena. Mnogi turisti nisu bili prikladno odjeveni pa su na ulazu u džamiju dobili haljinu (sarong). Zamislite grupu turista kako se u svojim bermudama ili kratkim hlačama probijaju kroz redove, a onda ih dočeka prijateljski nastrojen čuvar s haljinama u ruci. "Evo vam jedna modna avantura za pamćenje!" – rekao je s osmijehom. 😊

Mirišljave čarapice :)

Unutrašnjost Plave džamije ostavlja bez daha svojom elegancijom i duhovnom atmosferom koja te obuzme čim stupiš unutra. Odmah se osjećaš kao da si zakoračio u sveti prostor, gdje se mir i poštovanje prema Bogu stapaju s umjetničkom ljepotom.

Visoki lukovi i mozaici od plavih pločica stvaraju nevjerojatan kontrast sa svijetlim mramornim stupovima. Svjetlost koja prodire kroz prozore obasjava ove pločice i stvara nestvaran sjaj koji te hipnotizira. Osjećaj skromnosti i poštovanja prema vjerskoj tradiciji te obuzima dok promatraš ljude kako se mirno mole i kontempliraju.

Unutrašnjost Plave džamije


Svaki kutak unutrašnjosti odiše poviješću i dubokom duhovnošću. Kao da vrijeme stoji dok si tamo, okružen ljepotom koja je teško opisati riječima. Osjećaj mira i spokoja ne možeš naći ni na jednom drugom mjestu, a to iskustvo ostaje urezano u tebi i nakon što napustiš džamiju. Posjetiti džamiju znači duboko uroniti u bogatu povijest i kulturu Istanbula, ostavljajući te s osjećajem duboke zahvalnosti što si mogao doživjeti takav trenutak…

Jedan od minareta


 


U sljedećem postu istražujem čarobne istanbulske tržnice i otkrivam zanimljivosti o začinima, baklavama i turskoj kavi. Ostanite sa mnom dok vas vodim kroz mirise, okuse i atmosferu ovih neodoljivih lokaliteta u srcu Istanbula!

Primjedbe

Postovi